16.6.17

UNA 2017 - bušmanijada



Ostao sam dužan 11 radova, evo ih redom po plasmanu, plus moji komentari.


5. Luka Pavičić   (34 CP, PDR 5.02)

Prazna mreža izgleda vrlo solidno, dosta bijelo (34 CP), nema lanaca crnih polja, krajni stupci su pune 14-ce. Slabosti su blokirana 3 ugla (samo je gornji lijevi otvoren) i jedan dvoslov u sredini. Sadržaj je pitak i rješiv, detaljnija analiza otkriva prilično monotonu strukturu pojmova, odsustvo složenije kombinatorike, odsustvo prave samoglasničke skupine. Nekoliko troslovnih kratica su dodatna slabost ili cijena za vrlo prijatan ostatak sadržaja. Zapazih lijep pridjev dolje desno MANJKAV, mogao je autor možda ići do kraja sa MANJKAVOST, biće da je odustao od toga zbog kombinacije iznad i lijepog krajnjeg prolaza TALIJANSKA LIRA. 




6. Nevenko Soldo   (36 CP, PDR 5.25)
Tipičan rezultat sastavljanja uživo sa ograničenim vremenom – autor je započeo lijepo i ambiciozno, gornja lijeva trećina mreže izgleda izvrsno, formom i sadržajem, kako se bližio istek vremena nametali su se kompromisi   (crnilo uz desnu stranu, dva dvoslova u donjem dijelu, jednoslov i dvoslov uz desni rub…). Sadržaj je pitak i rješiv, nekoliko izrazito lijepih pojmova srednje dužine (7-9 slova) i, posebno zanimljivo i vrijedno, brojne (7) samoglasničke skupine, čak dva puta “OO”, vrlo razigrano i kreativno. Množinu ne smatram bitnom manom, ali pet komada “na hrpi” (gore: PERONOSPORE, KASAPINI, POMAME, EDAMERI, PELIKANI) jesu malko previše. Troslovne kratice u sredini su cijena pomenute razigranosti u kombiniranju, mislim da je vrijedilo.




7. Ibro Memić   (33 CP, PDR 5.31)
Po treći put Ibro na Uni radi  vrlo solidnog bušmana izrazito pitkog sadržaja. Ove godine mreža mu izgleda bitno bolje, izbalansirana je, prožeta i bez jednoslova i dvoslova u sredini. Najviši PDR i nizak broj crnih polja su manje važni, ali ipak primjetni uspjesi autora. Najveće mane su iznuđene četiri troslovne kratice oko lijepe bjeline te dvije duge množine na OSTI. Sadržaj je rješiv, zanimljiv strukturom, nekoliko krasnih pojmova srednje dužine… Prihvatanje unskog izazova i konzistentnost u rezultatima su potvrda autorovog potencijala i naučenog zanata, šteta što ne radi više.


8. Rešad Besničanin (36 CP, PDR 5.03)
Rešadov dolazak je veliki dobitak za ovogodišnju bušmanijadu. Njegov ugled vrhunskog autora je bitno povećao konkurenciju. Ispostavilo se da je bio uspješniji kao anagramist nego ovdje u svojoj specijalnosti. Čini se da iskustvo u ovakvim natjecanjima igra veliku ulogu (sjetih se prvog Nebojšinog rada iz 2015-e, imao je bjelinu ali naredni radovi su bitno bolji). Ova je mreža primjetno crna pri kraju (desno i, posebno, dolje desno), očito je autor dovršavao mrežu u vremenskjoj stisci. U tom dijelu je i dvoslov i iznuđene troslovne kratice. Sadržaje je inače zanimljiv i rješiv, strukturom složen, nema glagola, tek par množina. Ostaje da čekamo nove radove.



9. Aladin Mahmutović (36CP,PDR4.98)
Mreža je zasnovana na lijepoj centralnoj bjelini i kao da je tu zapelo. Autor nije uspio širiti kombinaciju dalje bez iznuđenih jednoslova, dvoslova i troslovnih kratica. Sadržaj je u Aladinovom stilu - složena struktura, zanimljivo i rješivo, mreža je, osim pomenutih dijelova, lijepo prožeta sa nekoliko dugačkih prolaza, puna 14-ca na desnoj strani... Gledajući startnu kombinaciju, kreativno korištenje terceta suglasnika NjSK, RSN, KST, NSP, nametnulo mi se pitanje opcije IVANJSKA umjesto KRANJSKA GORA, jeste kraće, bjelina je manja, ali otvara laku opciju za prvi vodoravni pojam sa završetkom na …IK. Ponoviću - lako je sad pametovati, pomenuh ovo tek kao mali doprinos našoj beskonačnoj priči o bjelini i cjelini.





10. Ivan Čotić   (34 CP, PDR 5.12)
Icina mreža izgleda najprije izbalansirano, potom prilično bijelo i prožeto, samo 34 crna polja i solidna PDR to i brojčano potvrđuju. Slabosti su u dijelovima gdje autor nije uspio/stigao pročistiti mrežu od kompromisnih dvoslova (2) i jednoslova(2) u sredini.  Odabravši par sintagmi maksimalne dužine (20 i 14 slova) suzio si je manevarski prostor no istovremeno i dokazao da svejedno može napraviti solidnu križaljku. Sadržaj je uglavnom solidan, zasmetali su me pridjev u ženskom rodu LIRSKA i množina KRILATOSTI.






11-12. Zlatko Delić   (38 CP, PDR 4.89)
Još jednom odabran par maksimalno dugih sintagmi. Zlatko je složio lijepu bjelinu gradeći kombinaciju na prirodnom (predvidivost nije mana jer su sve riječi lijepe) nizanju suglasničkih skupina. Baterija crnih polja ispod bjeline jeste mana, ali bi i s tim bio bitno bolje plasiran da nije propustio zapaziti dva duga pojma sa istim korijenom (biće da mu je ALTERNATIVA u zadanoj sintagmi promakla “ispod radara”). Da li je umjesto ALTERNATOR možda pokušavao sa VLADIMIR NAZOR samo on zna, da li bi išlo... možda vrijedi pokušati da bi križaljka bila objavljiva u novom obliku. Puno umijeća i zanata je ovdje vidljivo, no potkrala se skupa greška, rad uživo ima i tu zahtjevnu okolnost.




                                                                11-12. Petar Štambuk   (37 CP, PDR 4.96)

Pere je ponovo uvrstio ime zagonetačkog kolege, da li ga je vidio kao ministra uprave (susjedni stupac) ne znamo, no tu, posebno dolje, je i najljepši dio kombinacije. Posebno mi se dopao susret STRAŽAR I VIŽINADA kroz nefrekventno “Ž”, a tu su i svjetski RONALDO i COSMOPOLITAN, pitko i efektno. No, tu ide i packa za pridjev UPACKANA, a i sintagma AUTENTIČAN OPIS se baš ne uklapa u moje kriterije. Desni dio mreže ima dva susjedna stupca sa po četiri crna polja, a još vidljivija je koncentracija crnila iznad bjeline. Čini mi se da ona ideja sa ministrom uprave, barem za ovog bušmana, možda i nije bila najbolja, teško je bilo povezati bjelinu sa prostorom iznad nje, tu je i zadata sintagma i premalo opcija. Govoreći o zadatim sintagmama valja napomenuti kako je ovo primjer kombinacije gdje autor nije krenuo od susreta zadanih sintagmi.
 



13. Stipan Medo   (43 CP, PDR 4.19)
Stipan je bio uspješniji u njemu bližoj anagramijadi, no kao da njegov izbor pitanja u anagramijadi (KREATIVNI RAD) objašnjava sve. Obradovao nas je svojim dolaskom i učešćem. Njegov bušman je bitno crnji, no izbor pojmova i izbalansiranost mreže ukazuje da je riječ o autoru koji nema dilema na temu šta  je dobro i šta želi. U sadržaju ćemo naći desetak prelijepih pojmova srednje dužine. Odsustvo pomagala i ograničeno vrijeme su i ovdje konačni rezultat bitno udaljili od onog što bi autor napravio u regularnim uvjetima. Čestitke za prihvatanje izazova i rezultat.



VAN KONKURENCIJE
Žarko Đokić   (37 CP, PDR 5.17)
Žarko je tražio dodatni izazov, kao da mu nije bilo dovoljno teško… našao ga je u insistiranju na blok bjelini od 3 četrnaestice (a izabrao je i par sintagmi maksimalne dužine). Takve blok bjeline se, vjerujem, najčešće rade uz pomoć baze podataka…  Mreža je nešto crnja, no raspored crnih polja je rezultirao solidnom PDR. Od slabosti bih pomenuo 4 iznuđene troslovne kratice, dva dvoslova u sredini i, posebno, ponavljanje riječi istog korijena (KATARINA VELIKA i VELIKI TRIJUMF). Kao i u nekoliko drugih radova i ovdje imam primjedbe na neke sintagme, no generalno prihvatih stav drugih članova žirija da budemo tolerantni… Vrline su raznovrsnost sadržaja, strukturalna složenost te prožetost mreže. Važno je da je Žarko odgovorio svom kreativnom izazovu.




VAN KONKURENCIJE
Hajrudin Hodžić  (34 CP, PDR 5.18)
Glavna vrlina ovog rada je prožeta sredina, nema bjelina ali je kombinacija puna prolaza. Najljepši dio igre riječima je minijatura oko “Š” u susretu CIVILNO DRUŠTVO / SITNOTRŠCI. U tom prostoru veličine 4x5 ima više skupina nego u ostatku mreže zajedno. Mane su tri troslovne kratice i veliki previd sa ponavljanjem istog korijena - TERORI (ionako poružna množina) i TERORIZAM. Imao sam viška vremena ali ga potroših na pokušaje izbacivanja nekog od crnih polja u uglovima (samo je gornji lijevi beznadežan). Propustih da provjerim sadržaj i promijenim TERORIZAM, da sam bar uspio izbaciti neko od crnih polja.






Nema komentara: